Ta naložbeni projekt je bil označen kot neizvedljiv in ni dosegel faze glasovanja.

Izvedba projektnega predloga predvideva poseg na zemljišča, ki niso v lasti Občine Jesenice in ta na njih nima razpolagalne pravice, saj predmetno območje sodi v Občino Kranjska Gora.

Zasaditev drevoreda na Hrušici (proti 'spomeniku')

Predlog oddan  –  03. 06. 2021  –  Hrušica
Prunus_serrulata_Kanzan.jpg
Prunus_serrulata_Kanzan.jpg

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

Na kratko: 'za lepše Jesenice/Hrušico'.

Kdo si po dolgi mrzli in sivi zimi ne bi sprehodil po drevoredu cvetočega drevja? Ideja je, 'navadno zapuščeno cesto' spremeniti v čudovito, atraktivno sprehajalno pot, kjer pozabiš na vsakodnevne skrbi za nas in vse generacije za nami.

Drevored bi bil viden iz AC in ceste Jes-Mojstrana in bo pozitivno vplival na izgled Hrušice in verjamem, da bi bila z leti lahko tudi turistična atrakcija.  

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

- Predlagam zasaditev dreves okrasne japonske češnje (Prunus serrulata 'Kanzan' - kar nekaj jih je po Hrušici in Jesenicah) v kombinaciji z drevesi okrasne slive (prunus cerasifera nigra). Kombinacija zato, ker z leti lahko pridejo bolezni dreves in tako je večja verjetnost obstoja drevoreda. - Predlagam zasaditev po levi strani ceste (če gledamo iz Hrušice proti Mojstrani) in bi tako drevesa poleti senčila sprehajalno pot.

video drevoreda okrasne japonske češnje za predstavo: https://www.youtube.com/watch?v=GVdQzYZ2kTI

Kaj se bo zgodilo? drevored ima velik potencial nadaljevanja proti Mojstrani in v tem primeru bi bila lahko turistična atrakcija, ki bi privabljala vedno več sprehajalcev.  

 

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

- Glede na to, da je ograja za živino ponekod zelo blizu ceste, bi jo bilo potrebno premakniti za cca. 1m na račun pašnika (se pravi dogovor s pašno skupnostjo), - kontaktirati kakšen večji vrtnarski center v Sloveniji za dobavo in dostavo dreves. - aktivirati lokalna podjetja za iskop sadilnih jam za drevesa, - aktivirati lokalna podjetja za zasaditev dreves. 

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

Hrušica (začetek: 'zadnja postaja' - do spomenika talcem na Belem polju)

Časovni okvir: kdaj naj bi se projekt izvedel?

drevesa se sadijo jeseni (november - oktober).