Ureditev sredinskega otoka krožišča na Hrušici

Predlog oddan  –  03. 06. 2021  –  Hrušica
picea_omorika_pendula1_bruns
picea_omorika_pendula1_bruns

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

Na kratko: 'za lepše Jesenice/Hrušico'. Mesto se ob glavni vstopni točki »predstavi« v našem primeru pa je ta predstavitev taka, da te pusti malodušnega. S tem predlogom bi izboljšali vtis 'sivih Jesenic' in bolje je narediti prvi vtis prijeten, kot kasneje popravljati.  Urejena krajina v krožišču ima lahko s stališča prometnega inženirstva tudi druge praktične prednosti kot naprimer:  bolj jasno opozorja bližajoča se vozila na približevanju krožišču saj se je že večkrat zgodilo, da je kdo zapeljal 'čez krožišče'...

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Predlagam krajinsko ureditev sredinskega otoka (eventuleno tudi dveh manjših otočkov tik pred/za sredinskim). Ker krajinska arhitektura vsebuje značilnosti okolja,  bi po mojem skromnem mnjenju enostavno dosegli na sledeč način: - na sredino otoka krožišča bi postavili 2-3 večje skale izkopane iz tunela (že to bi bil 'avtohton soulvenir'), - te skale bi zložili v obliko soteske in s tem poustvarili 'Dobršnik' .. v to 'sotesko' bi dodali nekaj klinov in jeklenico in s tem nakazali (+ manjša tabla v stilu) na bodočo ferato Dobršnik. - okrog bi posadili 3-5 smrek ( picea omorika pendula bruns ). Gre za smreko, ki z habitatom ne spominja na običajno smreko, ampak je njena rast ozka, neenakomerna, slikovita, skulpturna in ne zahteva nobenega dodatnega dela. - okrog smrek bi nasadili rsje, ki bi z leti zraslo v nizke grmovnice,  - travo bi zamenjali s peskom, ki bi ga dobili z mletjem kamenja iz tunela,  - okrog bi vsejali narcise oz. ključavnice (in bi bil s tem poseg v okolje minimalen), ki so še posebaj značilne za ta okoliš.

 

Kaj se bo zgodilo? iz nezanimivega in slabo urejenega krožišča bi nastalo krožišče, ki bi bil lahko ponos Hrušice in Jesenicam saj bi z krajinsko arhitekturo povdaril nekatere značilnosti okolice.  

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati? - Glede na to, da je to državna cesta predvidevam, da bo treba pridobiti soglasje za ureditev, - Treba bo kontaktirati izvajalce, ki so zadoženi za odvoz materiala iz tunela in namesto, da kamenje pripelje do krožišča. - najti nekoga za postavitev kamenja 'v sotesko', ...  - kontaktirati podjetje ki se ukvarja z sajenjem in urejanjem okolja (priprava tal za rastline, sajenje, ...)

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

Hrušica 

Časovni okvir: kdaj naj bi se projekt izvedel?

semena ključavnic bo potrebno nabirati, ko dozorijo (poleti), in pa da ne bodo prej zaključili s tunelom :)